Betekeniscafé online: programma over vrijheid

We hebben een aantal lees-, luister- en kijktips voor je onder elkaar gezet om op deze manier toch een avondvullend en betekenisvol programma te kunnen volgen. Voor de ultieme beleving raden we je aan het op de volgende manier te lezen/bekijken en/of beluisteren:

Programma

19:30 tot 19:45 uur (DIY) - Pak wat lekkers en ga op een comfortabele plek zitten
19:45 tot 19:55 uur (lezen) - 1. In gesprek met Mariska Woertman
20:00 tot 20:45 uur (kijk en luister) - 2. Niet leven 'zoals het hoort' in Dennis en de Vrije Geesten

20:45 tot 21:00 uur PAUZE

21:00 tot 21:15 uur
(kijk en luister) 3. Hoe vrij zijn we werkelijk volgens Raoul Martinez
21:15 tot 21:25 uur (kijk en luister) 4. Playing with fire (trailer) over financiële vrijheid
21:25 tot 21:35 uur (lezen) 5. Geen vrij land zonder discussie, met Daan Roovers
21:35 Einde programma

1. In gesprek met: Mariska Woertman (19:45 tot 19:55)

Mariska heeft samen met haar man en twee kinderen 2 jaar geleden haar leven in Twente opgegeven om met haar hele gezin de wereld over te zeilen. Ultieme vrijheid zou je zeggen. Hoe denkt zij over vrijheid, wat heeft het haar en haar gezin gebracht en is vrijheid iets waar je voor kiest?  Je leest het allemaal in het interview dat wij met haar deden. Op dit moment zitten ook zij in quarantaine en hopen ze binnenkort weer verder te kunnen zeilen. Wil je hun mooie avonturen volgen? Check ze dan via instagram, Facebook of hun website.

Lees hier het hele interview met Mariska.

2. Niet leven 'zoals het hoort'. (20:00 tot 20:45)

In het programma Dennis en de vrije geesten gaat Dennis van der Geest op zoek naar markante mensen die hun eigen regels bepalen en er bewust voor kiezen hun leven anders in te richten. Zij willen niet mee doen aan die rollercoaster en willen niet leven 'zoals het hoort'. Levert dat vrijheid op, en hoe richt je dan je leven opnieuw in?

In deze aflevering zie je Gea en Herman. Het stel werkt en woont in een omgebouwde vrachtauto. Na jarenlang in een 'regulier' huis te hebben gewoond wilden ze een flexibel en vrijer leven. Ook ontmoet Dennis goochelaar Johan. Hij woont nu met zijn vrouw Lia op een stukje grond in Groningen waarop hij verschillende woonwagens heeft neergezet en een huis van leem heeft gebouwd.

PAUZE (20:45 tot 21:00)

3. Hoe vrij zijn we werkelijk? (21:00 tot 21:15)

De mogelijkheid om te doen en te laten wat je wilt. Voor veel mensen is dát vrijheid. Maar, hoe vrij zijn we werkelijk, geboren met een genenpakket en in een omgeving die we niet zelf hebben gekozen, vraagt kunstenaar en schrijver Raoul Martinez zich af.

Bekijk hier zijn talk over de grenzen aan de vrijheid.

4. Playing with fire (trailer) (21:15 tot 21:25)

Vervroegd met pensioen gaan, voor veel mensen een droom, maar geen realiteit. De 'Fire Movement' laat mensen zien dat je met een totaal nieuwe/andere mindset dichter bij financiële vrijheid bent dan je zelf denkt. We laten je nu de trailer zien (kijk hem hier) omdat 'Playing with Fire' een betaalde documentaire is. Via deze link kun je de hele documentaire voor een klein bedrag kijken. Wij raden je hem in elk geval enorm aan!

5. Geen vrij land zonder discussie, met Daan Roovers (21:25 tot 21:35)

Verschillende opvattingen over vrijheid leiden vaak tot frictie. Denk alleen maar zwarte piet. De felle discussies die dat oplevert moeten we niet uit de weg gaan, ze zijn juist noodzakelijk. Voor de één betekent ‘vrijheid’ dat je vrij bent om vast te houden aan bepaalde tradities en voor de ander is ‘vrijheid’ juist de mogelijkheid daartegen te demonstreren.” Individuele vrijheid wordt belangrijk gevonden en tegelijk ergeren veel Nederlanders zich aan onfatsoenlijk of respectloos gedrag.

Lees verder in dit artikel

Extra tips van onze lezers

Naar aanleiding van onze nieuwsbrief kregen we 2 mooie tips binnen. Wil je nog even doorgaan met het programma of op een ander moment meer interessante content lezen of bekijken check dan ook nog even onderstaande tips:

Tip van Jaap Fris:
'The Coronation' van Charles Eisenstein. Over vrijheid en hoe we dat in tijden van crisis moeiteloos opgeven. Vanuit angst voor de dood. Het is even doorbijten (of luisteren) maar toch een enorm interessant artikel! Lees hem hier.

Tip van Arjan Kremer:
Adrie Roding over de bevrijding 75 jaar geleden. Bekijk het fragment hier.

Laat van je horen!

Tot zover ons Betekeniscafé over vrijheid. We zouden het heel leuk vinden als je laat weten wat je van het programma vond en ook als je nog feedback of tips voor ons hebt horen wij dat heel graag! Mail, app of bel gerust. Hopelijk zien we jullie allemaal snel weer bij een live editie van ons Betekeniscafé!

Gepubliceerd op 1 mei 2020

Geschreven door: Kris

Ik ben Kris (Mollink). Teken, denk, ontwerp en 'festival' (is dat een werkwoord? bij deze) graag. Rij een oldtime MINI. Ben actiever op Instagram dan op Facebook. En ben art-director bij Raakkracht.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!