Bijtrechter Björn Kuipers

Björn Kuipers | HofConnect | Foto Wouter Borre

Ik had niets (lees: weinig) met voetbal tot nu toe. En dat ik gisteren tegen pa zei ‘Ik kom binnenkort wel een wedstrijd met je kijken’, waarop hij verrast opkeek en vroeg wat er met me was gebeurd, kwam door deze man.

Björn Kuipers.

Mijn kennismaking met deze wereldse man, vader, ondernemer en scheidsrechter was raak! Afgelopen week te gast bij HofConnect, een initiatief van het ondernemersplatform Hof van Twente om ondernemers met elkaar te verbinden. De zaal zat vol met allemaal (vermeende, want ik zat er ook) voetballiefhebbers. Géél!

Björn Kuipers | Foto: Wouter Borre

Werelds talent uit Twente
Om eerlijk te zijn wist ik weinig tot niets van hem: topscheidsrechter en ondernemer Björn Kuipers. Hij was hoofdspreker deze avond en ik werd door mannen om me heen al enthousiast ingelicht over welk bijzonder mens ik zou gaan ontmoeten. En ze hadden gelijk!

Man, wat een bewonderenswaardig verhaal. Ik ging staan en dat was niet alleen omdat ik het zo beter kon zien. De vele filmpjes en geluidsfragmenten die lekker hard uit de speakers kwamen, behind the scene-geheimen die ons werden toevertrouwd en de (h)eerlijke persoonlijke anekdotes van Björn als mens. Alle redenen om geboeid te blijven. Naast alle talenten die heer Kuipers al bezit, doet hij presenteren en inspireren er moeiteloos even bij, zo lijkt het.

Björn Kuipers ging de interactie aan met het publiek, zoals hij dat ook met spelers op het veld doet. En soms, waar nodig, ook fouten erkent. Dat siert hem. In Oldenzaal en de rest van de wereld. Respect. Zijn ups en downs als vader, internationaal talent en Twents ondernemer deelt hij openhartig. Want Björn Kuipers (1973) woont én onderneemt in Oldenzaal als eigenaar van drie C1000-supermarkten. Ja, dat doet hij ook. Met succes. Hij vertelt al snel over ‚Team Kuipers’, want volgens hem bereik je succes nooit alleen. “Succes bereik je door een goed team om je heen te verzamelen, waar je blindelings op kan vertrouwen.”

Ik begin tijdens deze avond spontaan op te schrijven wie er tot ‘Team Ter Bekke’ behoren. Míjn achterban. Die zorgt dat ik altijd scherp kan zijn (meestal dan ;-)). Altijd voor (me klaar) en achter me staat. Díe achterban. ‘Team Ter Bekke’. Ook de dagen erna gaat het nog geregeld door me heen. En ik verwelkom mijn vader alvast in het team.

Weken van huis zijn voor een carriere als internationaal succesvol scheidsrechter “en je kinderen niet kunnen voelen, knuffelen, en welterusten zeggen”, ook daar leer je mee omgaan. Ik ken het gevoel van missen op afstand als geen ander. Je leest het: persoonlijke en professionele ervaringen, achtergronden en tips deelt Kuipers met de zaal en ik hierbij ook met jullie. Ter lering en vermaak. Onder begeleiding van een aantal rake filmpjes van cruciale momenten bij internationale topwedstrijden (met soms 300 miljoen kijkers!, wist ik veel…) neemt Björn Kuipers ons even mee in zijn wereld.

Supergaaf vind ik het, om te horen hoe het werkt, zo’n ‘Team Kuipers’. Discussies van Björn met zijn assistenten uit de speakers horen knallen (Björn hoort dit normaal allemaal alleen via zijn ‘oortje’)… Björn heeft het zelf niet goed gezien. Zijn assistenten zweren hem hoe het zit. ‘GEEL!! GEEL!!’ En hij trekt geel. Vertrouwen. Vertrouwen. Vertrouwen. Gaaf!

Tips van Team Kuipers
Tijdens deze inspirerende avond gaf Björn Kuipers nog wat basistips mee.
Basisbeginsels waar Kuipers zijn werkende, fluitende en ondernemende leven aan meet.
Saai? Nee, noodzakelijk, volgens Kuipers.

1. Basiszaken
– Zorg voor ‚spelregel’kennis. Weet waar je het over hebt. Dat maakt je zekerder.
– Conditie. Als je fit en scherp bent, presteer je beter.
– Verzorging. Wees alert op hoe je je presenteert iedere dag. Wees het voorbeeld voor je omgeving.
– Uitrusting. Die moet in orde zijn. Je ‚vlaggensetje’ of andere spullen waarmee je je omringt.|

Wederom noteerde ik fanatiek wat aantekeningen in mijn altijd-bij-me-notitieboekje, want hoog tijd om wat zaken aan te scherpen bij thuiskomst. 

2. Goede voorbereiding
“Hoe is het weer? Hoe liggen de verhoudingen van de plek waar je naartoe gaat? Wat is de achtergrond?”
Wees goed voorbereid en kom beslagen ten ijs. “Dan ken je geen angst”, volgens Björn Kuipers.

3. Rust in je omgeving
Zorgen voor een rustig thuisfront is goud waard. Cruciaal om een rustpunt te hebben om je terug te trekken. Om op te laden en met frisse moed weer te vertrekken naar de volgende uitdaging.

Ik ondervind het momenteel aan den lijve. Een (t)huis als rustpunt, in tijden van 24/7 ondernemen, pionieren, plezier hebben en presteren. 

De eerste publiekelijke beet van Suarez
Het was ook Björn Kuipers die scheidsrechter was bij de eerste publiekelijke beet van Suarez. Suarez beet Bakkal, terwijl Kuipers op slechts een meter afstand stond. De hele wereld keek mee. Björn Kuipers stond er vrijwel bovenop. En toch Kuipers kon het niet goed inschatten. Hoe dat kan? Hij had niet de juiste positie.

Björn Kuipers | Foto: Wouter Borre

Zoals dat ook in het bedrijfsleven gebeurt, laat Kuipers zien in Bentelo. “Soms heb je wat meer afstand nodig, om een beter overzicht te krijgen.” Gelukkig heeft Kuipers een team met assistenten paraat aan de zijlijn en achter het doel (‘De man het het stokje’ waarvan iedereen zich kennelijk altijd afvraagt wat dat voor nutteloos beroep is. Niet dus. Volgens Kuipers héél waardevol en onmisbaar.).

Björn Kuipers sluit af met een paar inspirerende tips voor…

Toppers. Die allemaal leven voor één ding: hun vak!

– Iedere dag presteren! Als je de beste wil zijn, kun je geen dag verslappen. Het kan namelijk net die ene dag zijn dat de klant bepaalt niet meer bij je terug te komen.
– Zorg dat je je – persoonlijk – sterk voelt. Met vertrouwen in jezelf kun je de wereld aan en ken je geen angst.
– Creëer een klimaat waarin anderen kunnen presteren. Gun anderen de credits. Je kan het niet alleen en doet het samen.
Wie zitten er in jouw ‚Team Kuipers’?
– Blijf gefocust.

“Communicatie! Alles draait om communicatie. Ook in uw bedrijf.”
En daar voeg ik graag het woord Raak aan toe. Niet alleen ín het doel. Ook een doel op zich. Communicatie die raakt.
Welkom bij de juiste club. Raakkracht.nl

* * *

Een artikel hierover wordt deze week geplaatst in het Hofweekblad van Uitgeverij Unaniem.

Foto’s: Wouter Borre
Links: Wiki (Björn Kuipers) | AD | C1000 Kuipers

Gepubliceerd op 18 november 2014

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!