Corona denkvoer

Je hoeft niet eens te googelen of overal waar je kijkt, lees, zie en hoor je corona content. Niet gek natuurlijk, in deze nu al historische tijd. Zelf kiezen wij er bewust voor om niet non-stop het nieuws te volgen. We volgen de belangrijkste ontwikkelingen en kiezen voor verschillende soorten informatie. We selecteerden 5 artikelen en podcasts die ons aan het denken hebben gezet.

Podcasts:

1. Wat we kunnen leren van 100 jaar pandemieën - Nina Polak

Wat kunnen we leren van eerdere ziekte-uitbraken, zoals de Spaanse griep, ebola en hiv? Nina Polak dook in de literatuur en leerde: pandemieën zijn net opera’s waarin mensen, dieren en microben allemaal hoofdrollen vervullen. Luister hier de podcast.

2. Wetenschappers zijn nu onmisbaar/ook maar mensen/linkse activisten - Lynn Berger

Zowel de minister-president als de koning riep het volk op om ‘vertrouwen te hebben in onze deskundigen’ nu de coronapandemie om zich heen grijpt. Maar tijdens een crisis kan het wantrouwen evengoed groeien, leert een rondgang langs... vertrouwensdeskundigen. Luister hier de podcast.

Artikelen:

3. Heiligt het doel de middelen? - Filosoof Marli Huijer - 'Ik weet eigenlijk niet wat het doel is'

Nemen we in alle haast wel de goede besluiten? En hoe weten we dat? Filosoof en voormalig arts Marli Huijer plaatst vraagtekens bij de ‘intelligente lockdown’. ‘Veel maatregelen lijken voort te komen uit de gedachte: beter het zekere voor het onzekere nemen. De ruimte voor een afwijkend geluid wordt daardoor kleiner.’ Lees hier verder.

4. Deze pandemie toont aan hoezeer we met elkaar verbonden zijn - Leon Heuts

De reactie op de coronacrisis is zoveel mogelijk isolatie, afzondering of ‘social distancing’. Het is uiteraard een noodzakelijke maatregel om de verspreiding van het virus te vertragen. Maar is het ook het antwoord op een wereld die steeds onvoorspelbaarder wordt?’ Lees hier verder.

5. Hoe we een duurzame toekomst creëren? Door ons westerse wereldbeeld te herzien - Matthijs Schouten

''De teloorgang van de aarde gaat niet over vervuiling of het uitsterven van soorten: die zijn er enkel onderdeel van. De enige manier waarop we een duurzame toekomst voor onszelf én voor alle andere bewoners van de aarde kunnen creëren, is door onze relatie met de natuur volledig te herzien.”  Lees hier verder.

Gepubliceerd op 10 april 2020

Geschreven door: Kris

Ik ben Kris (Mollink). Teken, denk, ontwerp en 'festival' (is dat een werkwoord? bij deze) graag. Rij een oldtime MINI. Ben actiever op Instagram dan op Facebook. En ben art-director bij Raakkracht.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!