Een groene kerst

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje, dus dat betekent dat de kerstboom weer van zolder mag worden gehaald. Of je koopt een echte kerstboom natuurlijk. Wat is eigenlijk duurzamer? En hoe kun je sowieso de feestdagen een beetje bewust doorkomen? Na wat research heb ik 5 easy tips voor je verzameld voor een duurzame kerst.

Tip 1. Adopteer een kerstboom

Zonde eigenlijk om jouw mooie boom na kerst zo bij het afval te gooien. Leen daarom een kerstboom voor de feestdagen, zodat ie daarna weer terug het bos in gaat. Niet alleen leuk, maar ook heel duurzaam! Check of er een adoptieplek bij jou in de buurt zit op www.adopteereenkerstboom.nl
Je kunt natuurlijk zelf ook je kerstboom duurzaam maken door de boom daarna weer terug in je tuin te planten.
Liever een neppe boom die je daarna zo weer op zolder gooit? Dan kun je eens kijken naar een tweedehands boom bij de kringloop. Er is overigens geen bewijs of een neppe of echte boom duurzamer is. Het grootste verschil zou hem dan vooral zitten in de autoritjes om je boom op te halen. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht. Wil je meer weten over ‘verborgen impact’? Bekijk dan eens dit boek: De verborgen impact van Babette Porcelijn.  

Tip 2. Geen kerstcadeaus

De meest duurzame optie: geef eens niets. We hebben al zóveel spullen. Natuurlijk snappen wij ook dat kerstcadeaus er een beetje bij horen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om af te spreken met elkaar om: 

  • de cadeaus uit de kringloopwinkel te halen 
  • leuke spullen die je thuis niet meer gebruikt in te pakken en te geven aan een ander
  • duurzame en eerlijke cadeautjes te halen. 

Kijk voor dit laatste bijvoorbeeld eens bij WAAR (van goudeerlijke chocola tot en tas van gerecyclede brandweerslangen), YouBeDo (boeken waar tot 12% van de – vastgestelde, landelijke – boekenprijs naar een door jou zelf te kiezen goed doel gaat) of shop eens duurzame items die je toch al (echt) nodig had. In het toffe boek van Marieke Eyskoot vind je nog veel meer suggesties, om met de woorden van de schrijver van het voorwoord, Eric Corton, te spreken: “omdat het in het woud van verwarrende en soms tegenstrijdige informatie vaak godsonmogelijk is om het goede te kiezen”. 

Tip 3. Vegetarisch kerstmenu

Je bent helemaal een held als je jouw kerstmenu zonder vlees of vis serveert. Met zo’n grote familie, maak je helemaal een grote impact!
En zorg natuurlijk dat alles wat overblijft niet in de prullenbak belandt, maar bewaar het in de koelkast of diepvries. Zo kun je nóg een keer van je kerstdiner genieten ?

Tip 4. Oliebollen is zooooooo 2018

En nu we het toch over voedselverspilling hebben…
Dikke kans dat jouw lunch plaats heeft gemaakt voor chocoladekransjes of de kerststol. No worries, want van jouw oude brood kun je overheerlijke wentelteefjes maken. Ook een lekker alternatief voor oliebollen. Wedden dat iedereen net zo geniet?

Tip 5. Duurzame kerstkaartjes

Jouw kerstwens voor een ander ook nog eens op een heel duurzaam kaartje? Dat maakt jouw kerstkaart helemaal bijzonder! Bestel bijvoorbeeld bij EcoGoodies of De Zinnige Zaak.

Waarom schrijven we dit?

Marketing krijgt vaak een beetje een ‘vieze bijsmaak’. Marketing zorgt er namelijk voor dat we blijven kopen. Nieuwe spullen en alleen maar meer, meer, meer. Wij bij Raakkracht doen marketing anders. Wij geloven namelijk dat we de wereld mooier en beter achter kunnen laten voor toekomstige generaties door juist de betekeniseconomie sneller te laten groeien. Door marketing op een goede manier in te zetten. Daar wordt de wereld blij van. En wij ook. 

Namens Team Raakkracht wens ik je gelukkige feestdagen en een duurzaam nieuw jaar! 

PS Wist je dat wij ook Betekeniscafés organiseren? Tijdens deze avonden bespreken we onderwerpen die gaan over betekenisvol leven. Je bent van harte welkom bij ons volgende Betekeniscafé. Lees hier meer en meld je aan! ? 

 

Gepubliceerd op 1 augustus 2018

Geschreven door: Raakkracht

We schrijven over wat ons raakt, prikkelt en inspireert. Identiteitsmarketing is wat ons samenbrengt. We houden ervan mensen en merken in hun eigen kracht te zetten. En dat zichtbaar te maken.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *