Gezocht: kleine dingen!

Ik schrijf er vaak en veel over: kleine dingen. Het leeft. Bij mij. Bij jullie. Bij ons allen..
Vandaar de oproep, gezocht: jouw (!) kleine dingen. Durf jij te delen?

Vaak en veel krijg ik reacties van jullie, via Twitter, Facebook, mail, app, persoonlijk of anderszins. Soms openbaar, soms anoniem, vaak persoonlijk. Over jullie eigen ‘kleine dingen’.

Ik verzamel, bundel & deel ze. Zodat anderen kunnen meegenieten. Je anderen kan inspireren met jóuw kleine dingen. Op ideeën brengt waar anderen van kúnnen gaan genieten. Die van je baaldag een leukere maken. Die maken dat je hart een sprongetje maakt. Je buik doen borrelen en/of een lach op je gezicht toveren.

Kom maar op, wie durft te delen? Genietmanagement zeg maar..
Geef hieronder je genietmomentjes bloot, klein of groot. 1, 2 of misschien wel 5. Mag ook anoniem of onder pseudoniem..

PS Lees hier de eerste resultaten!

 

Gepubliceerd op 9 december 2012

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

 1. jolein schreef:

  Een lekker muziekje . Een feel good movie zoals alles is familie. Een mooie kerstboom in je huis. In een regenbui een regenboog zien. Een oud omaatje en opaatje hand in hand zien lopen. Een lief berichtje van een vriendin. Zo dat zijn er al heel wat. X jolein

 2. René Evers schreef:

  Hoe kleine dingen heel groot kunnen zijn! En natuurlijk komt mijn inspiratie vanuit de muziek, Selah Sue, hele kleine liedjes met soms 3 akkoorden die je enorm kunnen raken. Dan op zaterdagochtend vroeg uit je nest, bakkie, krantje, muziekje, heerlijk. Uurtje stoempen op de racer, je hebt niet veel nodig, een fiets en een paar benen, that’s all. En het allerkleinste is als je dochter tegen je zegt, pappa ik hou van je! Grtz René

 3. Kleine dingen zijn mijn ruim 19 jarige zoon die me optilt en we vreselijk moeten lachen! Die me vast pakt bij een vrolijk liedje en een dansje met me maakt! Knuffelen met ons pasgeboren eerste kleinkind! Een mooi boeket krijgen omdat je Oma bent geworden! Een lief kaartje krijgen omdat men je lief vind! Een pakkerd van mijn man met wie ik al 32 jaar samen ben! Mooie muziek op de radio waar ik blij van wordt! Iemand raken met een mooie kaart die hij of zij zo goed kon gebruiken, mijn hobby is kaarten schrijven en er iets moois van maken. Deze verstuur ik geregeld om mensen te laten weten dat ik aan ze denk… klein maar zo’n groots gebaar vind men! Iemand die me een compliment geeft… wat zijn er eigenlijk veel kleine dingen die er toe doen!

 4. Anja schreef:

  Het foute uur van QMusic op de radio. Daar word ik zo vrolijk van.

 5. Anja schreef:

  Een vriendin heeft zomaar nog kaartjes voor ons kunnen regelen voor de Swedish House Mafia in Ziggo Dome! Don’t you worry child…

 6. Anja schreef:

  Het filmpje van Bart de Graaf als weerman met Gilles de la Tourette nog een keer kijken op YouTube

 7. Kleine dingen zijn dat ik vanavond mijn kids weer mag overhoren, zodat ze hun SO’s en repetities weer goed gaan maken. Kleine dingen zijn dat ik nu in de rechter bovenhoek van mijn PC zie dat het in Hurgahada (Egypte) 26 graden is daar en de zon schijnt en dat we daar met het hele gezin en vrienden over 2 maand al zijn. Kleine dingen zijn dat overuren heb opgenomen en mijn lieve nicht Wendy een plezier doe om deze kleine dierbare dingen te vermelden op deze site. Kleine dingen zijn dat ik mijn 17 jarige dochter kan laten rijden in mijn auto dankzij 2 to drive. Kleine dingen zijn dat ik met mijn moeder (die ivm een gebroken heup niet mee kon naar de begraafplaats) op 16 september met haar naar de begraafplaats ben geweest om het graf van mijn lieve tante Annelies te bezoeken. Kleine dingen zijn dat het me nu in een te binnen schiet dat ik ooit als grote neef op je zusjes mocht passen. Kleine dingen zijn dat ik je vader zie rijden in zijn cabrio. Kleine dingen zijn dat ik een leuke jonge vrouw in een blauwe VW Polo heb mogen controleren toen ze naar Frappant in Aalten reed.

 8. Dennis schreef:

  De kleine dingen waar ik gewoon blij en vrolijk van word………… Een onverwacht bezoek van je ouders of een goede verre vriend. De geur van dennenaalden (zeker in deze tijd). Een zonnestraal door de bomen in het bos bij een fikse wandeling. Na het werk thuiskomen en helemaal niets te hoeven doen. ’s Morgens wakker worden en je daarna nog eens lekker kunnen omdraaien om nog eens een aantal uren door te kunnen slapen. Deze blog. Zomaar een vrije dag. Zien dat er nog genoeg geld op je bankrekening staat aan het eind van de maand. Toch die vervelende vlek uit je favoriete blouse krijgen tijdens het wassen. Genoeg om op te noemen.

  Leuk onderwerp. Hopelijk volgen er nog veel meer reacties.

  x

  Dennis

 9. Margreet Hamans schreef:

  Blij zijn om het feit dat m’n “pure” nichtje al zoveel geweldige reacties heeft gekregen op dit leuke onderwerp. Wat zal het uiteindelijk een gaaf boek worden!! Kan ik alvast ’n exemplaar bestellen?

 10. Dorothée schreef:

  Een knipoog, vers brood, pasgewassen beddengoed, schommelen, rennen, slapen, bloemen, zon, in plassen stampen, vlinders in je buik, Radio 6, Paolo Coelho, Annie M.G. Schmidt, de slappe lach, snoep vinden in je jaszak, iets terugvinden, overgave, dagdromen, natafelen, langzaam wakker worden, hard door de bocht, iets doen wat je eigenlijk niet durft, sushi, mijn slapende kind, mijn ontwakende kind, mijn ontwaakte kind, kunst, nieuwe ontmoetingen, oude vrienden, ademhalen, leven. Eigenlijk is het allemaal even groots.

 11. Arianne Doornbos schreef:

  een paar kleine dingen…
  Een concert van The Kyteman Orchestra! Zó mooi dat je het zo nog een keer zou willen beleven. Tegelijkertijd hetzelfde antwoord geven op een vraag van zoon en dat we (D en ik) dan preciés hetzelfde zeggen.
  Mijn mannen verrassen met een bezoek van 3 zwarte pieten op pakjesavond.
  De lol die we hier in huis hebben om onze eigen blunders, zoals… zonder te kijken een krakend zakje snacks uit de la pakken en terug op de bank zittend er achter komen dat het een aangebroken zakje pasta (penne) is.
  De slappe lach met m’n moeder en zussen tijdens onze weekendjes weg!
  De droge humor van zoon P. (7 j).
  Tijdens onze kampeervakantie op Texel (aug ’12) ’s avonds laat bij het licht van onze zaklantaarns nog een patatje eten in ons tentje.
  Zoon P van 7 die me vlak voor het in slaap vallen omhelst en met een zucht fluistert ‘ik hou van jou’.

 12. zoon schreef:

  De warme blik in de ogen van mijn 90-jarige dementerende moeder als we weer even echt contact hebben…

 13. Taco schreef:

  Gezocht kleine dingen? Over de vraag kan je uren na denken. Wat is klein en wat is een ding? Klein, iets van een geringe grote. Zo leerde ik als kind een trucje van mijn opa. Ik legde een lucifers doosje op de rug van mijn mijn hand en zette het met een minimale hand beweging recht op zonder het verder aan te raken. Nadat ik wat ouder was geworden leerde ik van de sneeuw een iglo bouwen. Zo een die je van de eskimo’s kent. In de warmte van mijn eigen gebouwde huis voelde alles mogelijk. Het geluk wat ik toen voelde opgeteld bij alle mooie sneeuw momenten die ik daarna voelde. Komen er uit als ik mijn voet in de eerste onaangetaste sneeuw zet van het jaar. Dat gevoel dat je voet wegzakt in de maagdelijk witte deken. Het geluid van de samen geperste vlokken tot een stevige massa veroorzaakt een geluk die ik iedereen toe wens. De magie van de eenvoud waarin alles samen komt van wie je was tot wat je ooit zou willen zijn. De ervaring van het complete zijn. Het moment dat je in in het aller kleinst je het aller grootst voelt.
  Zo vertelde een goede vriend me ooit eens. Stel je voor. Wanneer je naar boven kijkt en naar die oneindige sterrenhemel kijkt. Dat op dat moment aan de andere kant van deze bol iemand naar boven kijkt en naar een zelfde onmetelijke ruimte staart. Ik voelde me klein en alles om me heen voelde minder belangrijk dan dat moment. Ik plukte een ijspegel gaf hem aan de vriend en vroeg hem. Wat voor een letters zou hij schrijven… We keken elkaar aan en we glimlachten. In tijd was het een fractie maar in gevoel een eeuwigheid. Ik wens iedereen nog heel veel mooie “kleine” dingen.

 14. Ik schreef:

  Kleine dingen zijn groot. Groot in het klein zijn. Voor mij is het de telefoon checken en vooraf al weten dat je een berichtje hebt gekregen. Of bij een ontmoeting de eerste 10 minuten elkaar innig omhelzen. Of samen thee drinken in grootmoeders servies. Of elkaar beschuldigend aankijken als de hond een scheet laat. Of elkaars zinnen afmaken, omdat je het zelfde voelt. Of iemand optillen en niet meer loslaten. Of….of….of….

 15. Nel schreef:

  Versegemaaid gras, wintersportgeur, mijn kids struinend in de tuin, tussen de bladeren en in de sneeuw, een grasveld vol paardenbloemen en margrieten, verbinding voelen, niet veel woorden nodig hebben om elkaar te begrijpen.

 16. Arko schreef:

  Gewoon iedere dag minstens 1 welgemeend complimentje geven. Meer mag natuurlijk ook:-)

 17. Max Sr. schreef:

  ’s Morgens door de hond worden begroet alsof ik een week ben weggeweest.
  Leuke gesprekken met mijn zoon over school, toekomst, films en nog veel meer gedeelde interesses.
  Met mijn zoon een voor ons nieuw museum bezoeken.
  Vrouw en zoon zien genieten van de maaltijden die ik ze bereid.
  Een uurtje via Funda full screen genieten van het uitzicht vanuit een 1,5 mio kostend penthouse aan de Maas in Rotterdam en me dan de bewoner voelen.
  Zien dat iemand zijn droom heeft verwezenlijkt.
  De zonsopkomst die mijn kantoor verwarmt met een prachtige gloed.
  Een paar van mijn kleine dingen mogen delen in jouw blog!

 18. Anja schreef:

  Keihard meezingen in de auto terwijl het zonnetje schijnt

 19. delilah schreef:

  Samen met iemand waar je het goed mee kunt vinden, en ‘stiekum’ smoorverliefd op bent, in de auto door de sneeuw richting de mcdonalds rijden voor een mcsundae met extra nootjes en het liedje delilah van queen op repeat zetten.

 20. Lena Tancredi schreef:

  Amorrr!!

  Nice to wake up and read your message!
  the things that really make my heart bump and warm inside it is what I am sharing every day!
  This is Yoga what makes me really feel warm inside, and enable my heart to open to love and accept my self the way I am.
  This is the basis the rest just flows afterwards naturally!!!
  I love you!

  Lena

 21. Eric schreef:

  Kleine dingen…. Hoe kleiner hoe groter de impact eigenlijk. Strakblauwe lucht na een paar grauwe dagen. Tinten van bomen in de herfst. Je zoon die uit het niets ophoudt met spelen, naar je toeloopt en zegt: Kus! Jij bent de liefste papa en ik hou van jou!”. De geur van versgebakken brood. Dat eerste kopje koffie. De eerste blik op de zee na 2 uur rijden. . Een onverwacht persoonlijk compliment. Het schateren van de kinderen als we spontaan stoelendans doen. Een liedje dat je raakt op de radio horen. Zomaar iemand op straat die naar je glimlacht. Dat je iets doet voor iemand, terwijl diegene dat niet weet. Het gesprek met je dochter, net voor het slapen gaan. Dat je merkt dat iemand aan je denkt. Lange, zwoele zomeravonden. De twinkelende blik in de ogen van je liefde. Tja, noem het maar klein!

 22. Jorieke schreef:

  Een goed gelukt artikel. Vaders die ’s ochtends naar hun werk fietsen met een broodtrommeltje onder de snelbinders. Nieuwe mascara. Mijn huisgenootje die mij sms’t dat ik niet hoef te koken omdat zij voor het eten zorgt.

 23. Else schreef:

  Buiten zijn en buiten leven. Voor mij zijn veel kleine en grote genietmomenten buiten in de natuur. Stampen in de plassen, hardlopen door een bos vol herfstkleuren, naar kastanjes zoeken met mijn moeder, wandelen langs de zee zoekend naar de mooiste schelpen. Hangend in de hangmat gewoon in mijn eigen achtertuin. Met een tijdschriftje in de zon zitten en even helemaal niets hoeven of moeten. Of in de winter het krakende sneeuw onder mijn voeten horen als ik de eerste ben op dat stukje sneeuw. Een grote mok rooibos thee. Staren naar mijn open haard of een kampvuurtje. Slapen in mijn slaapzak. Een klimtocht en het uitzicht als je boven op de top staat.
  Ook dit opschrijven brengt een glimlach om mijn mond en maakt weer bewust dat ik buiten het meest geniet. Dank je wel!

 24. Hans Bruns schreef:

  de eerste sneeuwvlok die naar beneden dwarrelt…

 25. Annechien schreef:

  Het leven zit vol kleine dingen!
  De lieve woorden van vrienden.
  De natuur waarvan ik leer dat je veel moois gaat beleven, zolang je ook geduld kunt hebben.
  Mijn nichtje van 5 die opbelt en zegt: “Ik ga een tekening voor jou maken.”

  Natuurlijk is elke dag een feest dankzij het enthousiasme van mijn teckel. Elke keer als hij mij ziet, kwispelt hij bijna zijn staart eraf van blijdschap. Het maakt niet uit of ik uren weg ben geweest of dat ik alleen even in een andere kamer was. Dit is het perfecte ontvangstcomité. Dat kleine beestje leeft zo puur in het nu. Ik geniet zo van dit kleine beestje. Deze kleine momenten voelen voor mij zo enorm groot. Heerlijk!

 26. Marjon schreef:

  Wat leuk wen, het zet je wel weer even aan het denken 🙁
  Maar probeer wel van de kleine dingen te genieten, zoals de kus van mij man en dochter als we wakker worden, of het zonnetje dat lekker naar binnen schijnt.

 27. Frankie schreef:

  Sleeping Kids

  De glimlach van een slapend kind is ultiem geluk.
  Na een avondje stappen kom je wel een semi-aangeschoten de trap op gewandeld. 1 afspraak heb ik met mezelf gemaakt, altijd de jongens (5 en 7) een kus geven voor het slapen gaan. Stiekem hoop je dan dat ze wakker worden, of op zijn minst half. Een glimlach van de “mannen” is dan ultiem geluk.
  Of na enkele dagen (meestal voor het werk) weg te zijn geweest kom ik ’s nachts de bedjes bezoeken voor een nachtkus. Als ze dan in het slaapdronken wakker worden en je om de nek vliegen met een “PAPA, je bent weer thuis!”, dan smelt ik, dat is ultiem geluk.

  Kleine, en toch hele grote, dingen.

 28. mirtel schreef:

  hé Wendy,
  kleine dingen:
  -de blije blik van mijn hond als ik met haar door het bos loop, hoe ze me soms verwachtingsvol aankijkt en als ik dan een goedkeurend knikje met een sprong ervan doorgaat voor 10 meter
  -de mooie luchten die we hebben in Nederland, zo helder blauw met voorbij zwevende witte wolken waarin je kunt wegdromen
  -mijn slapende kinderen veilig in hun warme bed
  -mijn zoon van 11 en ik die op de avond dat mijn partner weg is ‘ons avondje’ tv hebben, op de bank, gezamenlijk onder de deken kijken we dan iets wat we beiden leuk vinden
  -mijn dochter van 8 die het nog steeds geweldig vindt als ik haar voorlees, gezamenlijk sluiten we haar dag af in haar bed, onder haar deken tussen de ontelbare dierenknuffels, lezen we omstebeurt een blz onder het licht van een leeslampje terwijl haar hoofd op mijn schouders rust.
  -mijn partner die mijn lievelingseten maakt om mij te verrassen
  -het maandelijks samen zijn met vriendinnen waarin we alles kunnen vertellen
  -een onverwacht bezoekje van mijn kwieke moeder van 70 (op de fiets met 10cm hakken!)
  -een praatje met een wildvreemde dat binnen enkele minuten al niet meer vreemd voelt maar er verbondenheid ontstaat (hm, komt wel vaker voor, ook in Oostenrijk 🙂
  -en nog zoveel meer! zo kan ik door blijven gaan
  liefs, mirtel

 29. Suus schreef:

  Wat mooi dit!
  Zoveel kleine dingen die bijzonder zijn of een bepaald gevoel kunnen geven…
  Uiteraard de kinderen. Mijn zoontje die midden in de nacht naar ons bed strompelt en zonder nadenken zo dicht mogelijk tegen me aankruipt en verder slaapt. Mijn dochter die me een aai over mijn bol geeft en aan mìj vraagt of ik soms een beetje moe ben. Maar ook even een frisse neus halen. Een kado mooi inpakken. Van een jampotje een theelichthouder maken. Kaarsjes aan bij het avondeten. Of wat ik ook echt een supermomentje vind… Iets vinden in precies die kleur groen waar ik zo dol op ben… heerlijk!
  Liefs Susan

 30. Ellen schreef:

  Keihard meezingen met een lekker nummer in de auto, wakker worden van mijn dochter die in bed Sinterklaasliedjes zingt, een knuffel-kusje en nog een…

 31. M schreef:

  Wat is klein en ewat is groot? De kleine dingen worden automatisch groot als je erover gaat nadenken. De dingen waar ik (de laatste tijd) blij van wordt of geworden ben:

  – Thuis komen en dan merken dat je lieve zusje als verassing lasagne aan het maken is in je eigen keuken.
  – Oud collega(‘s) (die je bijna niet spreekt) en je even een hart onder de riem steekt, wanneer het even wat moeilijker gaat.
  – Bij -10 graden gaan trainen en daarna met het team lekker aan de chocomel ipv het bier.
  – ’s Ochtends voor het werk een heerlijk stukje hardlopen door het bos en elke keer weer dezelfde gezichten tegenkomen.
  – De begroeting van de honden als ik weer eens “thuis” bij mijn ouders kom.
  – Kaarsen.
  – Mijn neefje en nichtje die naar de deur rennen omdat hun oom weer langskomt

  Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 32. Yvonne Sloot schreef:

  Kleine dingen….voor mij geen kleine dingen maar kado’s…gekregen vanuit het hart..als je dochter van 18 je vastpakt en vraagt om een knuffel, je in de ogen kijkt en zegt, ‘ mam ik ben zo trots op jou’….Zoals altijd de badkamer binnenkomt omdat ik niets opslot doe, naar me kijkt en zegt, ‘Mam je bent mooi en ‘het ‘is niet eng meer’… Tranen van ontroering, en heel blij dat ik mezelf niet heb verstopt omdat ik door borstkanker nog maar één borst heb. Dat alles mag leven…een naam heeft en wederzijds respect voor ieders eigen wijsheden…..

 33. Fleur schreef:

  Spontaan iets leuks ondernemen.
  Als een driejarig kind blij is om je te zien! Dag tante kleur!!
  Even met mijn opa bellen.
  Een zachte avond, muziek luisteren en je hond uitlaten!
  Een dikke knuffel krijgen. Gezelligheid waar dan ook.
  Tegen mijn vriend aankruipen.
  Genoeg momenten om op te schrijven!

 34. Emile schreef:

  Een aanraking en/of blik van iemand krijgen waarmee ze wil zeggen dat ze je steunt in een moeilijke tijd. Na het regenen de zonstralen zien doorkomen. Een kopje thee dat klaarstaat gemaakt door iemand anders omdat je een zware dag hebt gehad. Je huisdier blij ziet worden op het moment dat je thuis komt na een dag werken. Toch nog heel ff tijd gevonden om mijn “kleine dingen” te delen 😉

 35. Ria schreef:

  Wendy!

  Er zijn zoveel kleine dingen waar ik van kan genieten… en idd, die ontmoeting in de trein is daar één van… maar hier nog een aantal.

  * Genieten van een kneepje in je handen van iemand die je liefhebt…
  * Genieten van alle mooie kleuren die de lucht zich aan kan meten…
  * Genieten van een lief kaartje dat je krijgt toegestuurd…
  * Genieten van een ochtend heerlijk kunnen uitslapen en daarna de hele dag nietsdoen…
  * Genieten van een lekkere kop warme thee als je het koud hebt…
  * Genieten van mensen die aan je denken op momenten dat je ze nodig hebt.
  * Genieten van mensen die niets hebben en toch gelukkig zijn…
  * Genieten van mooie herinneringen die opeens naar boven komen…

  Er zijn zoveel mooie genietmomentjes Wendy…

 36. witte eik schreef:

  Vreugdedans

  We kijken elkaar diep in de ogen aan en voelen dat de energie intens in de ruimte begint te wervelen, onze energielichamen maken een vreugdedans. Wow!
  Als je zo’n vreugdedans mag ervaren met een mooie ziel op afstand voel je een intens geluk.
  Is dit Liefde met een hoofdletter, eenheidsbewustzijn of het goddelijke in onszelf?
  Ik wens iedereen veel van deze mooie momenten toe, dans met elkaar!

 37. Anke schreef:

  Geur!! Het zit ‘m inderdaad in de kleine dingen het grote geluk ;-).
  Wat kun je opleven van een bepaalde geur….sluit je ogen en inhaleer en waan je weer even in die herinnering, of dat nou een vakantie-momentje is of iets heel anders. Daar zit ’t ‘m voor mij vaak in!!

 38. Milena schreef:

  Kleine dingen als een blik op een bijzondere foto, prachtig gedicht of mooie songtekst, een mooie herinnering, een spontane glimlach van iemand, een warme hand van iemand in jouw altijd koude handen, iemand die je blij hebt gemaakt met wellicht ook iets kleins, een kaartje in de bus, een spontane en onverwachte mail of sms van een bijzonder iemand, Joep die weer eens zijn eigen grappige ik is en je aan het lachen maakt, iemand die gedag zegt op straat, een borrel met broerlief. Kan nog wel even doorgaan maar wil het voor nu laten bij een klein bericht.

  Kleine dingen zijn groot, soms moet je weer even stil staan en ze op waarde schatten. Dank Wendy voor de reminder, klein bericht en een grote glimlach.

 39. Susanne schreef:

  De Wereld Draait Door kijken op uitzending gemist in Madagascar. Blijf nog een beetje op de hoogte hier aan de onderkant van de aardbol

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *