Wat is groei waard?

Sjors Vinke
Sjors Vinke
6
min read
Mar 10, 2021

Wat is de waarde van groei? 


Volgens meneer Van Dale:


groei (de; m)

het groter worden: in de groei zijn (nog) groeien; iets op de groei kopen kinderkleren e.d. te groot en te wijd kopen, met het idee dat ze later alsnog zullen passen; economische groei toename van het bruto binnenlands product.Groei als doel

Groei lijkt een doel op zich te zijn. Onze welvaart is gebaseerd op continue economische groei (toename van het bruto binnenlands product). Bedrijven ‘groeien’ als hun omzet of marktaandeel toeneemt (denk aan de Gazellen van FD). Marketing dat als instrument wordt gebruikt om consumeren te stimuleren en waarmee gebruiksgoederen verbruiksitems worden. Meer consumptie, meer productie, meer welvaart… Maar wat is dat allemaal waard?


Wat is die groei waard?

Wat levert deze groei ons op op? Waar brengt het ons? 


  • Welvaart boven welzijn. 
  • Geld boven geluk. 
  • Een realiteit van afgescheidenheid boven die van eenheid. 
  • Winnaars maar nog meer verliezers.


Met het economiseren van groei hebben wij als mens, ons buiten onze leefomgeving geplaatst. We zijn uit contact. Het is een soort parallelle wereld. We kijken enkel naar waar waarde wordt toegevoegd (uiteraard economisch). Schade aan welzijn, milieu of aan anderen is een bijkomend effect en wordt economisch opgelost. We stoppen geld in symptoombestrijding. 


Wat is het echt...

Dit zegt alles over hoe wij onszelf als mens zien. Hoe serieus we onszelf nog nemen. Door economische groei een doel op zich te maken zijn zingeving en betekenis een vraagstuk geworden. We laten ons leven in waarde bepalen door geld. Maar als wij ons als mens identificeren met enkel economische waarde, dan onderschatten we ons schromelijk. Zonde… (met gevoel voor understatement). Waarom zingeving en betekenis afscheiden van waarde?!?


Het geheim van groei

Groei gaat dus om iets anders. Groei gaat om een spel spelen zonder verliezers en zonder winnaars. Groei kan pas oneindig zijn als er geen winnaars en dus geen verliezers zijn. Groei voor het grotere geheel. Waardige groei.
Het geheim van waardige groei is de groei als mens. Als mens je unieke talent ontdekken en inzetten voor ‘the good of all’. Dit is waardevol voor iedereen en voor jezelf. Daarover deel ik graag meer met je in een volgende post. Een blog over mijn persoonlijke groei. 


Voor nu meer weten en inspiratie op doen? Volg ons of meldt je aan voor onze wekelijkse dosis inspiratie via ons contactformulier.