Kracht van muziek

‘Ik weet ook niet wat het is’, maar de kracht van muziek gaat alle grenzen over. ‘Ik zal wel niet goed bij mijn hoofd zijn, niet alles op een rijtje’..

Terwijl ik dit typ, deins ik nog na op deze zinnen uit het liedje van Niels Littooi, dat ik net hoorde bij Toppop 3.

Ik verwonder me over muziek.. wat muziek met je kan doen, maken, breken, delen. Het ráákt. Je herkent het vast als ik zeg dat je muziek ankert. Vastlegt. Een plekje in je hart heeft. Omdat het je herinnert aan een bepaald moment. Op een bepaalde plek gehoord hebt. Er een snaar geraakt werd. Je tot tranen toe geroerd werd, recht je hart binnen kwam. Je er een steen van in de buik krijgt of juist voelt kriebelen. Je zinnen in je schoot geworpen krijgt die precies onder woorden brengen wat jij voelt en bedoelt. ‘Het voelt goed.’

Liedjes die staan voor iets nieuws, iets bijzonders, iets speciaals, iets tussen twee mensen, soms zonder dat een ander het weet. One Day raakte me deze zomer. Heerlijke sound, waande me op Ibiza, prachtige clip erbij van grijze mensen, terugkijkend op een leven dat ze zelf gecreëerd hebben. Emily van Carice van Houten ook zo een, een mooie nieuwkomer. Heerlijke zelfspot bedrijft ze met zichzelf in de intro.. gevolgd door een heerlijke tune, aanstekelijk refrein.. gave beelden en ‘spot on’.

Liedjes die je een vrolijk gevoel geven, liedjes opgedragen aan geliefden, vaak liedjes voor als het te laat is. Je terugkijkt en denkt.. ‘wat als’..

Vanmiddag was ik met mijn zus naar de bios (Hope Springs met de altijd fijne Meryl Streep) en bij thuiskomst had ik een berichtje. Beide benen op de grond (again). Een vriendinnetje van me haar moeder blijkt ziek. Ongeneselijk ziek. Het spijt haar om dit juist met mij te delen. Ze herinnert me aan de woorden die ik nog geen jaar geleden aan haar zei, toen ik mijn moeder plots moest missen. ‘Geniet ervan nu je moeder er nog is, het kan zo gebeurd zijn!!‘ Ze schrijft het slopend te vinden, het idee straks iemand naar je hart te moeten missen. Het vreet aan je. Zal ook hier muziek kunnen helpen?

Muziek kán je helpen, zorgen dat afstanden overbrugd worden. Een liedje horen, aan iemand denken en hij/zij aan jou, dat weet je. Een liedje horen en willen delen, mensen of iemand in het bijzonder, laten meevoelen. On the road..

Afgelopen jaar leerde ik Heather Nova kennen. Terwijl ik mijn Milkyway oppeuzel, denk ik terug aan het nummer van haar waarin dit luchtige hapje voorbij komt. Slik.

Nothing’s promised in this life
So I am thankful that we’re here tonight
Take my hand and let’s look up
At the stars – we can make them ours

I don’t want to see you cry
All that pain you hold inside
Life is waiting don’t forget
You are free – I’ll help you see

There’s no time in life to judge
Only time enough for love
So as another night slips by
Let us dance beneath the sky

Wees puur. Durf te leven. Leef je lessen en leer van andermans rakelingen. Wacht niet tot het te laat is. Zorg dat je trots terug kan kijken op je keuzes, ‘One Day’. Verwonder je. Verblijd een ander. Help jezelf. Deel. Heb lief. Wees waarachtig: ga de liefde voor de waarheid aan en benut de kracht van muziek. Durf jij?

Om met Carice haar woorden te spreken: You know, it’s always a part of me, so that’s why it’s.. everything is quite personal what I do.

PS I need an island

 

Gepubliceerd op 6 oktober 2012

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

 1. Agaath schreef:

  Kan me er helemaal in vinden Wendy! Mooi stukje!

 2. Roy schreef:

  Je zou maar getrouwd zijn op dat nummer van Heather Nova. En je dochter er naar hebben vernoemd. Hoe mooi kan muziek zijn?

 3. Esmaralda schreef:

  Héél mooi verwoord Wen, dat doet me goed! Liefs

 4. Jaap schreef:

  Heel mooi Wendy. Leuk ook dat ‘One Day’ zo veel betekenis heeft, ik had ‘m wel eens gehoord maar nooit (de moeite genomen het te) verstaan en begrijpen.

 5. Dennis schreef:

  Tja, wat moet ik als muzikant zijn zeggen………..

  Muziek raakt je…… En zeker als ik die snaren bespeel helpt het je dagelijkse zorgen even opzij te zetten. Je gaat er helemaal in op. Hier een stukje tekst van een nummer die wij spelen en die me altijd weer een beetje op de been houdt als ik deze speel en hoor. Deze passage is van de Wicked Jazz Sounds Band en het nummer heet ‘Love It All’…… Onder het motto van: ‘Live life like the utmost. Because life is not forever!’.

  Save your cares I am gonna be free
  Save your breath I am gonna be me
  Living the life the way it’s supposed to be
  Why shouldn’t it be simple and easy?

  Off the wall I will bounce and I deliver
  No hard fall you will see me rise again
  Make me crawl but you sure will see me livin
  I’m gonna love it all yeah I’m gonna love it all

  I dig whenever living if we do not try
  I said we never living if we do not fight
  We’ll always be the same we’ll never being down
  Cause that what brings a change about

  I take whenever worry if we do not mind
  I said we never hurry if we want it right
  I know we will remain unique amongst the crowd
  That what brings a change about

  En zo moet het een beetje zijn……………

  X

  Dennis

 6. Wendy schreef:

  Héél mooi allemaal! Thanks voor jullie lieve en openhartige reacties!

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *