*Loslaten*

Vrijdag de 20ste en de essentie van een week geleden licht als een ware gloeilamp op: de L van Loslaten. Dat was het! Dat was wat de vele lesauto’s me op deze ‘geluks’dag wilden zeggen.

Relativeer je rot

Terwijl ik uit bed spring (Te laat, Terug van Nijmeegse Vierdaagse-feesten en Tijd om Te slapen) om mijn MacBook op te halen, speelt zich een liedje af in mijn hoofd: Leven…en Laten Leven…

Is dat niet hetzelfde als ‘kiek’n wat’ wordt’ zoals we dat hier in het oosten zeggen? Of ‘tis wat t tis’ en dat soort spreuken die de ambitie hebben te helpen relativeren.

Want wat doe je?

Als wat je deed niet meer werkt? Wat je probeert niet het gewenste (lees: zelfs averechtse) effect lijkt te hebben? Je geen controle hebt over gevoelens, bevestigingen/goedkeuringen van anderen?

Dan laat je los.

En daar gaan we dan.

HOE doe je dat?
Hoe handel je, als je je begeeft op glad ijs? Als het niet bewandelde paden betreft? Ongeschreven vellen; hoofdstukken die hun bestaan nog niet hebben?

Vroeger hield je je angstvallig schuil achter grote-mensen-benen of krampachtig vast aan hun goedkeuring. En dacht je dan dat het goed zat. Maar dat is niet meer. Op eigen benen staan, letterlijk en figuurlijk. Dat is de weg.

Dat kan zeer doen, vermoeiend zijn, letterlijk & figuurlijk. Je kan er nare pijntjes en blaren aan overhouden.

Elk einde..

Maar blaren worden doorgeprikt en pijntjes worden verholpen met warme kruiken en een laagje extra textiel. ‘Daar word je groot en sterk van’.

Alleen met jezelf kan best alleen zijn. Maar ook goed. Het geeft het vertrouwen dat je het alleen kan, alleen durft. Het leven durft te laten vieren.

Tuurlijk, is het ook eng. Is het ook naar. Is het ook vreemd en soms helemaal niet fijn en helemaal wel alleen. Maar dat hoort er ook bij. The whole package, daar gaat het om. Het gevoel dat je sterkt, dat je (op) jezelf kan vertrouwen.

De sleutel tot durven

Want vertrouwen.. Vertrouwen is een sleutelwoord voor het goede leven. Want hoe kun je prettig leven als je achterdochtig bent, op elke slak zout legt om maar te checken of de slak wel meent wat hij zegt? Als je een vergrootglas op iets legt, omdat je details denkt te zien die verdacht zijn? Vertrouwen. De sleutel.

En dan durven loslaten. En vertrouwen dat het goed komt. Whatever that may be. Want goed is niet per definitie ‘leuk’ of ‘mooi’. Goed kan ook duurzaam zijn, iets voor de langere termijn. Voor jezelf en/of voor de ander.

Niet op slot, maar tot slot

Ik verwonder me alleen nog over: kun je een ander alleen gelukkig maken als je zelf gelukkig bent of .. kun je juist dat vleugje geluk toevoegen aan iemands leven dat helpt, dat sterkt, en daar zelf ook van mogen meegenieten? Want zeg nou zelf: een ander zien genieten van iets dat jij ze geeft, is toch goud waard?

Welterusten. Elk einde is een nieuw begin.

PS. Mam gaf me destijds een mooi bordje met daarop de spreuk:
Geniet van elk moment tussen ontwaken en slapen. I did! Life is good!

Gepubliceerd op 20 juli 2012

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

 1. Margreet schreef:

  Wat heb je het weer mooi onder woorden gebracht. Luisteren, relativeren en naar aanleiding daarvan handelen. Het helpt echt!

 2. Yvonne Sloot schreef:

  Super mooi en krachtig neergezet!!!
  Het eerste vel is geschreven en de eerste stappen op het nog niet bewandelde pad heb je gezet….
  Liefs Yvonne

 3. Hannah schreef:

  Lieve Wendy, lijkt me duidelijk dat je geen advies nodig had en hebt. Je zegt het zelf al helemaal goed. (En die sleutelmetafoor in je verhaal gaat volgens mij verder dan een simpele beeldspraak :-)) Heel veel geluk met het nieuwe begin. XHAnnah

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *