No business as usual

Wat doen jullie eigenlijk?

Mensen in mijn omgeving zeggen weleens dat ze ‘niet precies’ weten wat Raakkracht doet. ‘Precies weten’, waarom zou je dat überhaupt willen vraag ik me af. Toch heb ik gemerkt dat ‘ongeveer weten’ voor veel mensen te vaag is en ze behoefte hebben aan op z’n minst ‘iets meer dan ongeveer weten’. Misschien is dat terecht omdat ze ons uiteindelijk moeten betalen voor wat we doen. En ook dat is terecht want ze krijgen er veel voor terug. Ik doe hierbij een poging. Toegegeven, het zal vooral gaan over ‘het waarom’, want dat vinden we nu eenmaal belangrijker.

Fase 1. Verantwoordelijkheid als merk

Raakkracht helpt ondernemers met een missie hun verhaal de wereld in te brengen. Als merk. We beginnen altijd bij het begin. Vanuit identiteit. Dus we gaan even terug. Wie ben je en wat heb je te brengen. Waar loop je tegenaan en waar zou je nog hulp bij kunnen gebruiken op het gebied van communicatie. En dat gebied is groot. We vinden dat je als merk verantwoordelijk moet zijn voor alles wat bij jouw merk hoort. Een dikke winst maakt je nog niet succesvol. Het gaat veel verder. Je bent ook verantwoordelijk voor de mensen die voor je werken, de producten die je maakt, de omgeving waarin je dat doet, enzovoorts. Dit zeggen we niet omdat we niet willen dat je winst maakt. Dit zeggen we omdat we vinden dat je alleen op die manier ‘echte winst’ maakt. Dat is niet alleen onze visie, ook de wereld verschuift die kant op. Mensen zijn bewuster, kiezen bewuster, en willen zich kunnen identificeren met merken waar ze zich goed bij voelen. Dit kan alleen met een eerlijk verhaal. Wij stellen in onze identiteitssessies vragen, vragen door, en gaan de dialoog aan. We zorgen dat jouw verhaal op een unieke manier verteld kan worden en koppelen daar een passende communicatiestrategie aan.

Jouw publiek is niet gek

Ik las het volgende in een artikel: ‘Don’t make people want stuff, make stuff people want’*. Het heeft iets van ‘makkelijker gezegd dan gedaan’, maar ik geloof er wel in. De kracht van overtuiging komt vooral vanuit jezelf. Ik wil zelf overtuigd raken, niet overgehaald worden.

Dit geldt ook voor ondernemingen. Als ondernemer heb je de wereld iets te brengen. Of dit een product, een dienst of een boodschap is, het principe werkt hetzelfde. De motivatie voor wat jij brengt komt diep van binnen. Je hebt een missie en wilt dit delen. Met anderen, met de wereld. Dáármee creëer je een eigen publiek. Het publiek dat aanhaakt op wat jij brengt. Het publiek dat zich identificeert met jou, gelooft in je verhaal en uiteindelijk in jouw product.

Fase 2. De wereld in

Betekent dit dat we geen reclame meer moeten maken? Nee. Mensen moeten jouw verhaal wel zien, horen en voelen voordat ze aan kunnen haken.

Dit is het tweede gedeelte van onze ‘wat’. Het verhaal is er, de missie is helder, we kunnen verder. Vanuit de strategie die er ligt. En verder gaat wat ons betreft ver. We vinden dat jouw visie in alles moet terugkomen. Van uitstraling tot campagne, van drukwerk tot websites, van medewerkers tot interieur, van het doorbreken van interne patronen tot facturen. Overal moet het kloppen. Om dit te realiseren werken we samen met een netwerk van creatieven van wie we weten dat ze onze aanpak en visie begrijpen. Wij blijven aangehaakt en zorgen dat het wordt zoals bedoeld is. Met liefde en aandacht.

No business as usual

Ik zei het al, het gebied is breed en ook wij veranderen mee met de wereld. Flexibel zijn vinden we belangrijk. Niet alleen voor merken, maar ook voor onszelf. Er bestaat geen business as usual. Daarom veranderen we mee en kun je van ons iedere keer iets anders verwachten.

*Bron: https://www.adformatie.nl/achtergrond/slow-cooking-een-fastfoodtijd-dat-wat-dawn- onderscheidt?sharehash=lcj1jOyu3xN1DHocMMxpY9DPQK51s-aHbNLZv3nu-dU
Gepubliceerd op 19 januari 2018

Geschreven door: Kris

Ik ben Kris (Mollink). Teken, denk, ontwerp en 'festival' (is dat een werkwoord? bij deze) graag. Rij een oldtime MINI. Ben actiever op Instagram dan op Facebook. En ben art-director bij Raakkracht.

  1. Frank L. Milané schreef:

    Hallo Kris, Goed geschreven! Ik heb het artikel met veel belangstelling gelezen. Ik zit in de hoek van product/markt combinaties. De uitdaging is om je “plaats” in de markt in te nemen. Ik vind de ontwikkeling van Volvo interessant. Van rijdende “kist” naar premium merk. Naar mijn indruk sterk product gedreven. Met behoud van de vertrouwde waarde (veel veiligheidsvoorzieningen) in een nieuwe jasje (na 2020 nooit meer fataal een ongeluk). Groet, Frank

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *