Mensen leren geven

Nadia Taylor and Alf Taylor

Vanavond zond RTL Z een rake herhaling van Secret Millionaire uit. Liefdes- en zakenkoppel Alf en Nadia Taylor hun missie rethinking the conventional is succesvol gebleken. Ze zijn eigenaren van Australisch miljoenenbedrijf TNA, gespecialiseerd in verpakken van voedingsmiddelen. In het programma worden ze twee weken gevolgd, waarin ze undercover gaan in een achterstandswijk in Geelong. Ze willen onderzoeken waar een investering van hen enorm welkom zou kunnen zijn. Nou, dat bleek!

Alf en Nadia verdienen miljoenen Australische dollars met hun bedrijf TNA, dat gespecialiseerd is in het verpakken van voedingsmiddelen. Ze verlaten tijdelijk hun paleisachtige woning in Sydney en bezoeken een achterstandswijk in Geelong. Daar wordt het stel diep geraakt door de werkzaamheden van Elaine Robb, die jonge mensen met een handicap ondersteunt.

Sympathie alom
Wat een sympathiek stel, die twee. Ze slapen tijdelijk in een caravan en Alf zelfs een nacht als dakloze op straat. Tijdens het experiment komt Alf erachter dat daklozen soms bewust trammelant opzoeken met andere daklozen in de hoop dat ze worden opgepakt. Dan hebben ze in ieder geval een nachtje onderdak.

Ze gaan ook op bezoek bij een zorgboerderij en spreken er Elaine Robb, die jonge mensen met een handicap ondersteunt. Ook zijn ze in een verzorgingstehuis waar Bec (Rebecca) Carter tijdelijk haar onderkomen vindt. Bec is nog slechts dertig jaar, maar heeft al honderden operaties ondergaan in haar leven. De vader van Bec is als vrachtwagenchauffeur soms acht weken aaneengesloten van huis. De moeder van Bec daarentegen bezoekt Bec iedere dag. De grootste droom van deze familie is om dicht bij elkaar te zijn. Bijzonder is het inzicht dat het miljonairskoppel kreeg door dit gezin. Ze vroegen zich namelijk voorafgaand aan hun twee wekend durend experiment af of ze elkaar niet zat zouden zijn, na deze twee weken. Hun inzicht was dat deze angst een luxeprobleem was, in vergelijking met Bec en haar ouders wiens grootste bezit en wens is: samen zijn.

Bij de boerderij die het stel bezoekt, zie je direct het verschil tussen een ‘moetje’ zoals we ze in Nederland helaas nog vaak zien: vol van moetjes, steriele ruimtes, bezuinigingen enzovoort en het vrijwillige, gepassioneerde karakter van de zorgboerderij aldaar. Tijdens het dansen en koken zie je aan de ogen van de bewoners wat het met ze doet. Hoe goed het ze doet. Het is onbetaalbaar. Lady of the house Elaine straalt ook aan alles uit: het is (net) haar (echte) familie.

Inspiratie

Het raakt multimiljonairs
Multimiljonair Nadia heeft een paar slapeloze nachten over het uiteindelijke verdelen van hun geschenken. Oké, we geven toe, er zijn ergere dingen om wakker van te liggen ’s nachts. Uiteindelijk ziet de vrijwilliger die zich minimaal 30 uur per week inzet voor de daklozenopvang 25.000 op een cheque gepresenteerd, de verzorgingsboerderij van ruim 150.000 en Bec’s ouders 50.000 Australische dollars! De manier waarop ze het schenken straalt karakter, echtheid en inlevingsvermogen vanaf. Het ondernemersduo is ontroerd door al wat ze gezien hebben en Alf benadrukt meerdere keren hoe inspirerend hij het vond om deelgenoot te hebben mogen zijn van deze o-zo andere wereld. Ze keren geïnspireerd huiswaarts naar hun eigen kinderen.

Betekenisvolle investeringen
De daklozenopvang besloot een nieuwe keuken te kopen, zodat ze nog meer daklozen konden voorzien van een heerlijke maaltijd. De gehandicapte kinderen kregen een aanbouw met ook een nieuwe keuken. En Bec? Kon weer thuis komen wonen! Nadia benadrukte, toen Bec en haar moeder haar maar bleven bedanken, dat Bec haar moeder hetzelfde gedaan zou hebben als ze in haar schoenen stond. We vragen het ons af. Er zijn zoveel mensen met zoveel geld. Hoe komt het dan dat we niet vaker investeren in mooie initiatieven, mensen die het zo(veel meer dan wij) nodig hebben?

Helaas las ik zojuist dat Bec een jaar na de uitzending alsnog overleden is. Maar dat maakt het gebaar dat het ondernemersduo de ouders en Bec zelf hebben gegeven niet minder bijzonder. Bec geeft een paar rake, heel nuchtere inzichten, waar menig pessimist een voorbeeld aan kan nemen. Wat een inspirerende griet zeg.

Bec Carter na haar uitzending in Secret Millionaire

Bec Carter na haar uitzending in Secret Millionaire

Hulde voor de ondernemers
Práchtig om te zien wat ‘geven’ kan doen.
Wat je kan doen, als je kiest om te delen.
En ja, natuurlijk is het voor zo’n succesvol zakenduo ‘makkelijk gedaan’.
Maar ze doen het toch maar even.
Wellicht en hopelijk inspireren ze met de uitzending ook anderen om iets meer te geven aan en om een ander.
Hulde voor zij die ondernemen en daarmee een bijdrage leveren aan meer. Aan anderen.


Wat groot kan, kan ook klein

Met een aantal andere enthousiaste ondernemers zetten we ons zelf momenteel belangeloos in voor ‘Dagje Sinterklaas 053’. Motto van dit initiatief: kinderen leren geven. En het liefst geven aan alle naar schatting 3.000 kindjes die in Enschede onder de gemiddelde grens leven. Althans: voor hen is een sinterklaascadeautje geen vanzelfsprekendheid. En voor de vele andere basisschoolkinderen geldt dat ze bijna allemaal wel iets moois thuis hebben liggen dat ze toch niet meer gebruiken. En door dit te geven aan hen die financieel minder goed kunnen rondkomen, leren ze al op jonge leeftijd het effect van geven en delen. Voor nu zoeken we vooral: basisscholen die meedoen. De eerste scholen hebben zich al aangemeld, maar om alle 3.000 kindjes van een fijn cadeautje te voorzien, hebben we nog veel meer scholen nodig. Ben of ken je iemand die betrokken is bij een basisschool in Enschede? Meld de school dan aan via dagjesinterklaas053.nl.

Uitzending gemist
Bekijk hier de aflevering van Secret Millionair.

Gepubliceerd op 20 oktober 2016

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *