Het is zover! Vandaag is de grote dag waar Sheltersuit zo naar heeft uitgekeken. En wij met hen. De najaarscampagne gaat live met een gigantisch gave kick-off.

We hebben namelijk een primeur: alle ROC's bundelen hun krachten. En dat is nog nooit eerder gebeurd, dat alle ROC's van één opleiding hun krachten bundelden. 11 ROC’s door heel Nederland slaan samen met Sheltersuit de handen ineen om deze winter 3.000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke warm te houden. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’.

Sheltersuit start daarom een actie om 3.000 Sheltersuits gefinancierd te krijgen voor de kerst. De Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen) worden uitgedeeld aan kinderen en kwetsbare ouderen.
Op 18 en 19 oktober gaan alle MBO mode-studenten in heel Nederland aan de slag om Sheltersuits te fabriceren. Mode-ontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Klijnsma en MBO-raad voorzitter Ton Heerts verrichten samen met nog meer kanjers de kick-off van deze actie.

Multiply het Sheltersuit-effect

Toen we deze zomer voor team Sheltersuit aan de slag gingen, bedachten we ons: ze hebben alles al. En toch ook niet. Ze hebben namelijk 'guts & glory', een fantastische missie waar ze dag in-dag uit aan werken en het ene succes na het andere. Designer-awards wonnen ze. Lesbos bezochten ze. Gaven kindjes op de vlucht warmte met kerst. Brrr... Ze krijgen veel media-aandacht en iedereen wil ze wel een warm hart toedragen. Maar....

Meer mensen moeten weten dát en waarom ze bestaan.

Vandaar de oproep: Multiply het Sheltersuit-effect. Het is supertof dat je ze een warm hart toedraagt namelijk. Thumbs up, echt super. Maar zo komt Jan Splinter niet door de winter. Laat staan de vluchtelingen en andere daklozen waar ze het allemaal voor doen. Ze verdienen meer bereik. Want zo komen ze in een groter netwerk terecht, met meer kans op donaties en mogelijk andere duurzame investeringen. Deel je warmte zodoende met zoveel mogelijk mensen. Elke like, share of anderszins media-aandachtsmoment is er een. Sheltersuit wil graag blijvend triple duurzaam - voor mens, milieu en de wereld - verschil maken. Dit jaar kregen de eerste voormalig statushouders arbeidscontracten.

Deze magic gebeurt allemaal vanuit de fabriek in Enschede. Dat is waar het allemaal begon nadat de zwervende vader van een goede vriend van oprichter Bas, doodvroor. Dat zette het hart van Bas Timmer in lichterlaaie. Hij als ontwerper wilde hier iets aan doen. Sheltersuit werd een feit en vele pakken werden al uitgedeeld aan vluchtelingen en daklozen. Lees het hele verhaal hier!

Tekst loopt door onder het beeld

Studenten onder de indruk

Ter voorbereiding op de actie heeft mode-ontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer de afgelopen twee weken op alle ROC’s een ‘inspiratiessessie’ met de studenten gedaan. Bas vertelde over zijn werk als mode-ontwerper voor een goed doel, met staande ovaties en tranen in de ogen als gevolg.

“Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de studenten enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de studenten zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd.”

Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de studenten geraakt. “Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel studenten zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hun persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral die hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm.” aldus Bas Timmer.

Tekst loopt door onder het beeld

Campagne in je achtertuin

De actie op 18 en 19 oktober is de landelijke kick-off van de campagne van Sheltersuit. Met deze donatie-campagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. Het leed is ondraaglijk: kinderen zijn getraumatiseerd, raken hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. Overheden doen niet genoeg. Daarom wil Sheltersuit 3.000 kinderen en kwetsbare volwassenen in de 'achtertuin' van Europa helpen de vrieskou te overleven met een Sheltersuit. Beginnende bij Duinkerke, Sarajevo en op Lesbos.

“Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belanden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Wij vinden dat iedereen bescherming verdient. Daarom maken wij Sheltersuits, gebruiken wij onze onderneming ter inspiratie en bieden wij een oplossing voor mensen in nood. Wij zijn mensen die mensen helpen. Om ons doel te behalen, hopen we heel Nederland in beweging te krijgen.” ~ Modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer

Hey ho, let's go! Wie doneert mee?

Sheltersuit is volledig afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. De donatie-campagne loopt van 18 oktober tot en met de kerst.
Hey ho, let's go! Wie doneert mee? Van tientje tot een of meerdere pakken, alle euro is heel welkom!!

Met deze actie hopen we heel Nederland bewust te maken van de onmenselijke situatie in onze Europese 'achtertuin'. Daarom willen we aan iedereen vragen de noodoproep te verspreiden: help mee 3.000 kinderen en kwetsbare ouderen de winter te overleven en doneer: Ja! Ik wil helpen!


Raakkracht is er trots op Sheltersuit te hebben mogen helpen bij deze hartverwarmende actie!

Gepubliceerd op 1 maart 2019