Smiley-communicatie

Smiley communicatie raakkracht

 

Emoticons-communicatie, het is een vak apart inmiddels. Wat ooit met een onschuldige 🙂 begon, is inmiddels uitgegroeid tot een heel smiley-landschap. Beter gezegd: emoticons-landschap. Want glimlachen doen ze inmiddels niet meer allemaal, de kleine icoontjes die te pas en zeker ook te onpas gebruikt worden.

Laagdrempelig is veel van de communicatie inmiddels geworden, passend ook wel bij de digitalisering van de wereld waarin we leven. Nu immers veel via app en mail gaat, zelfs soms contact met nieuwe professionele relaties, is het maar de vraag hoe letters zwart-op-wit overkomen. Vandaar dat we met een emoticon onze emotie kracht bijzetten.

Denk bijvoorbeeld aan:
Wel op tijd komen hè?
Gevolgd door een knipoog, is het een leuke hint.
Gevolgd door een ergerend kijkend (of zelfs die waar de stoom uit de oren komt) koppie, wordt het een heel ander verhaal.

Vandaag in het nieuws: het kan onderwerp van een rechtszaak worden.
Wat? Ja, je leest het goed.

Het heeft te maken met dreigementen. Een emoticon van een geweer zal een tekst bedreigender maken, dan dezelfde tekst gevolgd door een knipoog. In Amerika zijn de – vaak gele – hoofdjes kennelijk al diverse keren ter zake gekomen, jawel in de rechtszaak. En het schijnt in Nederland ook ter sprake te zijn, volgens een reportage zojuist in Editie NL.

Emoticon_Smile_raakkracht

Hoera! 33 jaar!
De smiley bestaat alweer 33 jaar. In 1982 werd deze voor het eerst gebruikt 🙂

En terwijl wij ons afgelopen jaar druk maakten over de kleur van onze Zwarte Pieten, was er over de landsgrenzen een actie gaande ter promotie van multiculturele oftewel anders-dan-gele-huidskleur-gekleurde-emotioncs onder de hashtag: 

Ook is er veel verwarring over diverse – veel voorkomende – emoticons. Die met de ‘tanden bloot’ (zie hierboven) spant de kroon. De een gebruikt hem sarcastisch, de ander gebruikt hem als ‘ajjj’ (tanden op elkaar), de ander lacht er figuurlijk de tanden mee bloot (‘big smile’).

Smiley-communicatie: een vak apart. 
Ik smile & spar graag mee! Apple ook. Zie het artikel hieronder (via links). 

Mac_smiley_raakkracht

Links:
Jubileum voor de smiley (RTL Nieuws)
– EditieNL
– Apple denkt over andere-dan-blanke-emoticons

Gepubliceerd op 19 februari 2015

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *