Way to happiness?

MededogenDe spreuk van de dag (volgens mijn Happinez scheurkalender) ging over begrip en mededogen hebben.  Kwam dat even gelegen!

De hele dag had ik het woord ‘begrip’ in mijn aandachtsveld. Letterlijk, in de screensaver van mijn iPhone, en bovenal ‘in mind’. Maar… nog belangrijker.. Ik sprak er ook over. En alsof het echt werkt (je bent wat je zegt, denkt etc….) kon ik het ook toepassen. En laat dat toepassen nou net een van mijn persoonlijke leerdoelen zijn. Want ja, het allemaal zo(genaamd) zo goed weten is 1, maar Moeder Theresa zou ook moeder Theresa niet zijn zonder actie. En ook dat… heb ik als focus de laatste tijd (voor mijn neus hangt een kleurrijke noot: We have a strategic plan, it’s called doing things).

Maar daar wou ik het allemaal eigenlijk helemaal (wat een 3 mooie woorden op een rij) niet over hebben. Mededogen, daar ging het om. Mededogen, wat betekent dat nou precies? In plaats van dat ik bij de Van Dale uitkwam, kwam ik op een managementsite terecht. En daar las ik een mooie uitleg die ik niet beter had kunnen omschrijven. Vandaar een citaat:

Mededogen
Mededogen lijkt op ‘medelijden’ en ook op ‘medeleven’. De betekenis is echter toch een beetje anders. Daar waar medelijden en medeleven vooral gericht is op ‘meevoelen’ in een bepaalde situatie, heeft mededogen vooral te maken met ‘het begrijpen’ van een bepaalde situatie zonder daarover te oordelen. Mededogen heeft te maken met menslievendheid.
Kort gezegd betekent mededogen dus eigenlijk dat je met liefdevolle vriendelijkheid naar jezelf en naar anderen kijkt zonder te (ver)oordelen.

Met mededogen zet je jezelf weer op het juiste doelpad! Je herkent vast de situaties wel waarin je echt voornemens was om dat belangrijke doel te realiseren. Je had je commitment eraan gegeven en je was vast van plan om je daar aan te houden. Maar voordat je er erg in had, was je weer teruggevallen in je oude routine. Dat maakt niets uit, dat overkomt ons allemaal. Dat is menselijk! Daarom is mededogen van cruciaal belang! Met mededogen accepteer je liefdevol en vriendelijk dat je van je doelpad bent afgegaan. Je zet jezelf weer terug in je commitment en gaat opnieuw met volharding je doel realiseren!

Dat dus.
Genoeg stof tot nadenken weer. Uh, toepassen bedoel ik!

 PS. Deze mooie plaat kwam naar voren toen ik mededogen vertaalde in Engels en opzocht op Pinterest.

 

Gepubliceerd op 7 mei 2012

Geschreven door: Wendy (ter Bekke)

Wendy is aanjager en oprichter van Raakkracht, maar bovenal schrijfster. Wil je van haar lezen? Lees dan hier de artikelen of kijk op WendyRaakt.nl/Winkel waar ze eigen kaartgedichten uitgeeft.

Reageren? Vinden we leuk!

We vinden het leuk een reactie van je te ontvangen. Uiteraard publiceren we jouw e-mailadres niet online.
PS Velden gemarkeerd met * graag even invullen, thanks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *